preskoči na sadržaj

Elektrostrojarska škola Varaždin

 > O školi  > Psiholog
Psiholog
Ratko Kovačić naš je školski psiholog. Njegova soba nalazi se na prvom katu, broj A23 i ovdje je ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 10:00 do 16:00, a srijedom i petkom od 8:00 do 14:00.
Uloga školskog psihologa je da posjećuje učenike na satovima razrednih odjela, gdje se raspravlja i razgovara o tome što se zbiva s učenicima  u školi, kako preživjeti u školi, kako se nositi s odrastanjem, prijateljima, roditeljima, profesorima, i kako dobro broditi kroz ovo zanimljivo razdoblje našega života.
U razredima ćemo ga viđati kada će se provoditi neka istraživanja ili ankete kako bih nam se olakšalo školovanje i kako bismo se u školi bolje osjećali, unaprijedili svoje sposobnosti, svoje vještine.
Na roditeljskim sastancima s našim roditeljima komentirati će naša školska postignuća i razgovarati o tome kako da nam iskazuju još veću ljubav i povjerenje, kako da nas razumiju kada ćemo biti mrzovoljni i željni doživljaja koji možda sa sobom nose i opasnost.

Ovo razdoblje srednjoškolskog obrazovanja nosi sa sobom za vas mnoge nepoznanice. Do sada ste bili najveći u osnovnoj školi, «glavni frajeri», a sada ste opet u prvom razredu, najmlađi. Treba steći nove prijatelje, tko zna kakvi su profesori, kako će sve to ići, sigurno se pitate hoćete li to moći. Možda imate osjećaj da ste pogriješili program, možda roditelji očekuju puno, neki roditelji ni ne pitaju, zaljubili ste se do ušiju, netko vas možda gnjavi, maltretira, netko vam možda nudi neku drogu. Ne znate  kako se snaći u razredu, tijelo vam se mijenja, zabrinuti ste zbog izgleda, zadirkuju vas radi izgleda i tako dalje. Sve su to situacije koje od vas traže neke nove napore, neke nove snage da biste se s njima nosili. Neki se s novim zahtjevima nose lakše, neki teže, za nekoga je jedna prepreka velika poput Velebita, dok je za drugoga to trivijalno, obično, «bez veze». A zašto je tako? Jer smo različiti, svatko svijet doživljava svojim očima, dolazimo iz različitih okolina, iskustva su nam različita, karakteri. Netko je otvoreniji, netko zatvoreniji, netko je sramežljiv, a netko se može odmah nametnuti.
I što sada?
Može vam se dogoditi, kao i svima nama, da se nađete u nekoj situaciji koju ne možete riješiti, koja vam predstavlja veliki problem, bilo da je to školski uspjeh, poteškoće u odrastanju, poteškoće u ophođenju s vršnjacima, poteškoće u obitelji, pa čak do problema koji su posve administrativne prirode. Važno je znati da su to sve okolnosti koje su se, ili se događaju svima nama, ali netko se s time nosi lakše, a netko teže.  Neke stvari ne želimo ili ne možemo podijeliti sa svojim vršnjacima, prijateljima, razrednikom, pa čak ni s roditeljima.
I zato je ovdje psiholog.
Ja sam taj koji vas neće ispitivati, koji će zadržati za sebe i samo između nas ono o čemu ćemo razgovarati (to mi nalaže i kodeks profesionalne etike), koji će vas pokušati savjetovati i naučiti vas tehnikama kako da se bolje snalazite u školi i izvan nje, kako da se nosite s problemima koji vas tište, ili ćemo možda jednostavno porazgovarati o vašim planovima, pokušati vam odgovoriti na pitanja oko budućeg studiranja ili zapošljavanja, planiranja karijere i tako dalje.
Kod mene možete doći u bilo koje vrijeme, uvijek ću vas primiti. Ako želite doći s razrednikom OK, ako želite doći s prijateljem/prijateljicom OK, ako želite doći tako da to nitko ne zna, opet OK, može i s roditeljima i bez njih, da oni to znaju ili ne znaju.
No dobro, važno je samo da dođete kada imate slobodno vrijeme, prije ili poslije nastave, a za ostalo ćemo se lako dogovoriti.
Osim toga, možete mi poslati i elektronsku poštu na adresu rkovacic@ess.hr.

 


Oglasna ploča
BUG.HR
14.04.2021. 06:00
Na .debugu u lipnju okupit će se krema developerske scene, uz 25 najvažnjih hrvatskih tech tvrtki...
.debug, developers conference by Bug, održat će se 10. i 11. lipnja 2021. u Algebri u Zagrebu uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma, partnerstvo Algebre i sudjelovanje 25 domaćih IT tvrtki...

14.04.2021. 06:00
"Elektronski" šum na mikrofonu od laptopa?
Ako se prilikom korištenja mikrofona čuje šum, uzrok je obično interferencija na mikrofonovom analognom signalu ili aktivan drugi mikrofon ili kanal na koji ništa nije spojeno

14.04.2021. 06:00
Dumpster - koš za smeće na pametnim telefonima s Androidom
Pametni telefoni su postali neizostavnim dijelom naše svakodnevnice, a kako se na njima čuva sve više važnih datoteka, nije ništa neobično greškom izbrisati neku datoteku ili sliku. Srećom, to ne znači da je to što je obrisano zauvijek i izgubljeno. Samo valja imati aplikaciju poput ove...

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Elektrostrojarska škola Varaždin / Hallerova, aleja 5, HR-42000 Varaždin / www.ss-elektrostrojarska-vz.skole.hr / ess@vz.htnet.hr
preskoči na navigaciju